WeHunt – Kampen mot Afrikanska svinpesten

Share This Post

I september 2023 spelade WeHunt en avgörande roll i den svenska regeringens arbete med att bekämpa utbrottet av afrikansk svinpesten (ASF) nära Fagersta. Inför uppgiften att söka igenom ett 1000 kvadratkilometer stort område efter vildsvinskadaver var WeHunts uppskattade digitala kartfunktion avgörande för att effektivt spåra och dokumentera sökta områden och kadaverfynd.

Arbetet innebar ett nära samarbete mellan myndigheter, Svenska Jägareförbundet och WeHunt. När det första fallet av afrikansk svinpest bekräftades samlade Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) snabbt ett expertteam. Till en början använde jägarna papperskartor och skärmdumpar för att rapportera sökområden, vilket var arbetsintensivt och ineffektivt. WeHunt insåg att det behövdes en bättre lösning och erbjöd sig att utveckla en direkt integration mellan sin plattform och SVA:s system.

Viktiga bidrag från WeHunt-appen:

Effektiv spårning: Möjliggjorde spårning av jägarnas rörelser i realtid, vilket minskade beroendet av papperskartor och manuell dokumentation.

Automatiserad dataintegration: Underlättade sömlös export och bearbetning av sökdata, vilket förbättrade hastigheten och noggrannheten i begränsningsinsatserna.

Strömlinjeformad kommunikation: Förbättrad samordning mellan jägare, myndigheter och epidemiologer genom en användarvänlig digital plattform.

Snabb utveckling: Snabb implementering av den nya tekniken, där samarbetet snabbt drogs igång och den första prototypen var klar inom några veckor.

Stöd för framtida kriser: Etablerade ett robust ramverk för att hantera liknande utmaningar inom djur- och miljöhälsa.

Genom att tillhandahålla en användarvänlig digital lösning bidrog WeHunt till att snabbt minska den infekterade zonen och lätta på restriktionerna. Den systematiska datainsamlingen hjälpte epidemiologer att rekommendera en minskning av det infekterade området, vilket bidrog till en framtid fri från ASF i Sverige. WeHunts samarbetsstrategi förbättrade inte bara effektiviteten i insatserna för att begränsa ASF, utan ingav också förtroende för att hantera framtida djur- och miljökriser.

Det här exemplet visar Natlinks och Open Air Groups engagemang för hållbar miljöförvaltning och socialt ansvar, och belyser hur teknik och snabba åtgärder kan mildra ekologiska hot på ett effektivt sätt.

 

More To Explore

Nyheter

WeHunt – Kampen mot Afrikanska svinpesten

I september 2023 spelade WeHunt en avgörande roll i den svenska regeringens arbete med att bekämpa utbrottet av afrikansk svinpesten (ASF) nära Fagersta. Inför uppgiften